4. sezóna – nový wattmetr, celková výměna žárovek.

Nucená výměna wattmetru v elektroskútru.

Nefunkčí wattmetr po půlročním provozu
Nefunkčí wattmetr po půlročním provozu

Drahé zařízení na měření ampérhodin se v zimě odporoučelo. Po zapnutí akumulátoru se již pouze rozsvítilo s to bylo vše. Nevydrželo funkční ani jeden rok. Nepomohl žádný restart, reklamace neuznána z důvodu úpravy zařízení. Ano skutečně jsme zařízení upravovali… 

Úprava zařízení byla provedena, protože krátký kabel a naprosto mechanicky nevyhovující bočník se zkrátka upravit musel. To bylo využito k zamítnutí reklamace, ačkoliv to se zhasnutím displeje vůbec nesouviselo. Ale chápeme… V podstatě „všechno zlé je ….. “ nynější wattmetr v elektroskútru je vlastně ještě lepší. Nový ukazatel je čitelnější, má jednoduché vyp/zap podsvícení, jednoduché nulování „nádrže“ a po pár jízdách v dešti zjišťujeme, že je vlastně i vodotěsný 🙂



 


Elektroskútr 2017 - Wattmetr - zkušební zapojení na stole.
Nový wattmetr – mada in china

Nový wattmetr pro elektroskútr made in china.

Protože se nám již nechtělo investovat do nového stejného přístroje (cena byla tuším skoro 2500,-) byl za zlomek ceny objednán nový přístroj z dovozu za zvýhodněnou cenu cca 11$, s nádherným bočníkem a přehledným displejem. Ten byl namontován do vyrobené krabičky a ačkoliv bylo několik návrhů na zabezpečení vodotěsnosti, nakonec byl ponechán bez ochrany… zatím … 
 Tento levný wattmetr splňuje všechny požadavky na měření. Nový ukazatel je čitelnější, má jednoduché vyp/zap podsvícení, jednoduché nulování „nádrže“ a po pár jízdách v dešti zjišťujeme, že je vlastně i vodotěsný :-).  Více z montáže bočníku a wattmetru na elektrický skútr naleznete na fotografiích pod článkem.


Nabíjení elektroskútru.

Další úprava jsou nové sjednocené nabíjecí konektory, takže nyní je možné používat celé vybavení nabíjecí stanice a to je:

  • Rychlonabíječka 9 A 60 V – nutno hlídat časové omezení nabíjení
  • Nabíječka 3A originál na LiFePO4 – nutno hlídat časové omezení nabíjení, nepoužitelná pro balancování.
  • Balanční nabíječka od firmy FügnerfilmElektric – max nabíjecí proud 1 A – jediná nabíječka, kterou není nutné hlídat a balanční členy zvládnou balancovat akumulátory libovolnou dobu.

Podrobnější popis domácí nabíjecí stanice dodáme později… 

Nové moderní 🙂 LED osvětlení elektroskútru.

Elektroskútr 2017 - Nová přední led světla zleva: přístrojová modrá 1W, Potkávací/dálkové 20W, 12W a 8W
Elektroskútr – Nová přední led světla zleva: přístrojová modrá 1W, Potkávací/dálkové 20W, 12W a 8W

Po změření 12V měniče při plném rozsvícení bylo zjištěno, že 35W přední žárovka má napětí pouze 10V. Proto moje noční jízda připomínala spíše bludičku než pořádný elektroskútr, který si veze zásobu energie na svícení po několik dnů, ale není schopen si posvítit pár minut na cestu. Po zvažování zakoupení nového „tvrdého“ měniče se nakonec osvědčila méně časově náročná úprava. Bylo zakoupeno několik LED světel a to: Přední potkávací/dálkové 20W, přední parkovací 2W, zadní obrysové/brzdové 5W/10W a  podsvícení displeje 1W. Ukazatel směru se vzhledem k minimálnímu používání neměnil. 
Tímto krokem klesl při plném rozsvícení odběr na 20W, což již měnič utáhne a je opraveno. Navíc má přední LED světlo mnohem lepší subjektivní osvětlování vozovky než podžhavené vlákno žárovky elektrického skútru.

Více Celková výměna žárovek zde >>>


Fotografie úprav na elektroskútru před 4 sezónou



 

Zpracoval: Elektroskutrista

Napsat komentář