Závada a oprava wattmetru v elektroskútru.

Zcela nefunkční wattmetr – drobná závada, jednoduchá oprava.

Během jízdy se náhle odběr proudu začal lišit od skutečných hodnot při jízdě do kopce. Při rychlosti 40 km/h do kopce nemohl být zkrátka odběr 7 A.

Projev závady - stav s vypnutým napájením - wattmetr stále ukazuje a počítá odběr proudu. Závada a oprava wattmetru v elektroskútru.
Projev závady – vypnuté napájení

V tu chvíli jsem začal tušit, že se jedná o nejslabší článek v zapojení a to o vodiče vedoucí zezadu spodem do pohyblivé části řidítek.

Po prvotním změření bočníku  přímo na svorkách wattmetru s výsledkem neprůchozí, se to potvrdilo.

Po opětovné rozebrání sedla (po úpravách jej nyní drží pouze dvě matičky místo dvou matic a třech šroubů, pozn. red.) byla závada patrná na první kouknutí (viz fotodokumentace níže). Kabelové oko bez bužírky se nejspíš uklepalo. 

Kablík byl opět naletován a opraveno ! 



 

Oprava wattmetru byla jednoduchá – jezdíme dál…

Bočník wattmetru, zde "upadl jeden z vodičů v kabelovém svazku vedoucímu přes celý elektroskútr až na palubní desku k wattmetru. Závada a oprava wattmetru v elektroskútru.
Bočník wattmetru

Dnešní stav: vzhledem k teplotám pod nulou, se již připravuje přejetí a zazimování elektroskútru a příprava na další úpravy.

V plánech na letošní přestávku je přidělání speciálního měření napětí každého článku s akustickým hlídáním podpětí. Příští (šestá) sezóna LiFePO baterie by se tak mohla dočkat přesného měření jednotlivých článků a zjištění zda je ve skútru nějaký slabší LiFePO článek…

Kapacitní zkoušku již letos vynecháme… po jízdě dlouhé téměř 80 km to není považováno za nutné.

Fotografie z drobné závady wattmetru v elektroskútru.



 

Hledal, fotil, testoval: EL, pájel a měřil: MF

Napsat komentář